Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων. Εκτός του ότι είναι πολύ γευστική, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, κάτι που την κάνει απαραίτητη στην καθημερινή διατροφή των αθλητών και ειδικότερα των δρομέων.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι κατανάλωσης της μπανάνας. Εκτός από τον κλασσικό τρόπο, σαν φρούτο, μπορούμε να βάλουμε κομμάτια μπανάνας σε γλυκά, κέικ και ψωμί. Προφανώς σε αυτή την περίπτωση μειώνεται η διατροφική αξία της ,αλλά προσθέτει γευστική αξία.
Μερικά από τα συστατικά που περιέχει η μπανάνα είναι οι φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, βιταμίνη C και κάλιο. Αν και η μπανάνα έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα φρούτα (περίπου 90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), η κατανάλωσή της συνεισφέρει στην απώλεια βάρους διότι προκαλεί κορεσμό.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση μπανάνας βοηθά την κατανάλωση καρκίνου, διότι περιέχουν λεκτίνες.
Πολλοί αθλητές τρώνε μπανάνα. Ο λόγος είναι ότι η μπανάνα επαναφέρει τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος στο φυσιολογικό.
Προσοχή όμως στις υπερώριμες μπανάνες. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μούχλας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Επίσης, δε θα πρέπει να τρώμε και τις άγουρες μπανάνες διότι δυσκολεύει τον οργανισμό στην απορρόφηση των υδατανθράκων. Άρα όταν αγοράζουμε μπανάνες, θα πρέπει να είναι λίγο άγουρες και τις αφήνουμε στη φρουτιέρα να ωριμάσουν φυσιολογικά.