Με αφορμή τον πρόσφατο τραυματισμό μου, ξεκινάει μία νέα ενότητα στο jogging.gr, αυτή των τραυματισμών. Φυσικά και τα άρθρα των τραυματισμών δεν είναι από αυτά που τα διαβάζει κάποιος με ευχαρίστηση. Όμως, προσωπικά τα θεωρώ από τα πιο χρήσιμα. Διότι βρίσκεις πολύτιμες πληροφορίες για το πώς θα αποφύγεις ένα τραυματισμό. Θα μπορούσα να πω ότι σε αυτά τα άρθρα βρίσκεις και συμβουλές αποθεραπείας, αλλά αυτό το αφήνω καλύτερα στους ειδικούς.
Αυτό που έπαθα λοιπόν εγώ στην τελευταία μου προπόνηση, είναι τενοντίτιδα του χηνείου ποδός. Και στα δύο πόδια. Καταρχήν τι είναι ο τένοντας , τι είναι η τενοντίτιδα και τι ο χήνειος πους;
Τένοντας είναι ο ινώδης σχηματισμός, σαν σχοινί, που συνδέει τους μυς με τα οστά.
Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ή ο ερεθισμός αυτού ακριβώς του σχηματισμού, ο όποιος μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας έχουμε τένοντα αλλά πιο συχνά γίνεται στους ώμους, στους αγκώνες, στους καρπούς και στα πόδια. Η τενοντίτιδα είναι μια ενοχλητική κατάσταση, η όποια πολύ συχνά δεν επιτρέπει την εργασία αλλά και την διασκέδαση των ασθενών.
Ο χήνειος πους είναι ένα ισχυρό τενόντιο πέταλο που σχηματίζεται από την κατάφυση τριών τενόντων, στην έσω επιφάνεια του άνω τριτημορίου της κνήμης. Οι τένοντες που συμμετέχουν είναι του ραπτικού, του ισχνού προσαγωγού και του ημιτενοντώδους. Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι το εν λόγω τενόντιο πέταλο μοιάζει με πόδι χήνας.
Άρα, τενοντίτιδα του χηνείου ποδός είναι η φλεγμονή στον χήνειο πους. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στο εσωτερικό κάτω μέρος του δεξιού γόνατου. Εγώ δεν μπορούσα ούτε να περπατήσω.
Οι αιτίες της πάθησης μπορεί να είναι:
- Τα λάθος παπούτσια τρεξίματος
- Η έλλειψη προθέρμανσης πριν την προπόνηση
- Η έλλειψη διατάσεων μετά την προπόνηση
- Η υπερφόρτωση
Εγώ το έπαθα από υπερφόρτωση. Δηλαδή, για 2 βδομάδες ακολουθούσα κατά γράμμα ένα προπονητικό πρόγραμμα (περπατήματος). Στην τελευταία προπόνηση έκανα του κεφαλιού μου. Η προπόνηση περιελάμβανε 40 λεπτά έντονου περπατήματος και εγώ έκανα 20 λεπτά έντονο περπάτημα και 20 λεπτά τρέξιμο. Και την επόμενη μέρα δεν μπορούσα να περπατήσω.
Ο γιατρός μου είπε ότι η συγκεκριμένη πάθηση ονομάζεται και «πάθηση του δρομέα του σαββατοκύριακου». Κι αυτό διότι το παθαίνουν νέοι δρομείς (σαν κι εμένα), οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα όρια τους και πολλές φορές υπερβάλλουν.
Η αποθεραπεία που μου συνέστησε ο γιατρός μου είναι ξεκούραση για ένα δεκαήμερο (φυσικά αποχή από τις προπονήσεις), αντιφλεγμονώδη, παγοθεραπεία. Επίσης όταν ξαναξεκινήσω τις προπονήσεις θα πρέπει να φοράω ειδικές επιγονατίδες.
Δημήτρη δεν πειράζει μην σε παίρνει από κάτω. Ξεκούρασε το πόδι σου και συνέχισε έτσι δυνατά. Μας δίνεις κουράγιο. Και μέσα από το blog σου βρήκα ένα πρόγραμμα έτοιμο να ακολουθώ. Επίσης τα άρθρα που έχεις είναι πάρα πολύ χρήσιμα,
Keep calm and keep running
Ευχαριστώ πολύ Theodore
20′ τρέξιμο και έπαθες τενοντιτιδα και στα 2 πόδια. Μήπως είσαι λίγο γιωτόμπαλος;
Γίνεσαι αγενής και ενοχλητικός…
Μάλλον, είμαι γιωτάς ακόμα
Επίσης, είναι η έγκριση όχι η έγγριση. Μάθε ελληνικά.
Προσπαθώ φίλε μου, προσπαθώ
Αν κ έχει περάσει σχετικά καιρός απ’ την ανάρτηση του θέματος αυτού, εγώ το έπαθα φίλε Δημήτρη πρόσφατα κ μέχρι να καταλάβω τι ήταν, νόμιζα ότι είχε να κάνει με έναν τραυματισμό που είχα στο γόνατο πρίν από δύο χρόνια, αλλά τελικά η χηνειος πους μας την έκανε!
Εμένα πάλι μου την έδωσε κάποια στιγμή κ ξεκίνησα μεταξύ άλλων κ τρέξιμο (κολύμβηση-τρεξιμο-ασκησεις) μετά από δέκα – δώδεκα ολόκληρα χρόνια που έκανα κάτι την τελευταία φορά. Κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες συνεχόμενα έτρεχα γύρω στα 2 με 3 km περίπου, τις τελευταίες μέρες ένιωσα κάτι μικρό ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο, συνέχισα να τρέχω μέχρι που την τελευταία μέρα κούτσενα σχεδόν κ τρέξιμο δεν το έλεγες πια, οπότε για να μην τα παρατήσω ολότελα, άρχισα ποδήλατο, τουλάχιστον να αποφύγω τις κρούσεις απ’ το πάτημα, είχα βάλει βλέπεις σκοπό να βελτιώσω την φόρμα μου κ ήμουν αποφασισμένος. Στη φάση αυτή συνεχίζω με το ποδήλατο αλλά μετά από επίσκεψη σε γιατρό, που είπε ότι κι’ εσύ νιώθω ήδη καλύτερα κ σύντομα πάλι θα τα βάλω(τα πόδια) να τρέχουν ξανά!