23.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΞεκινώντας το τρέξιμοΠώς ξεκινάμε το περπάτημα

Πώς ξεκινάμε το περπάτημα

Δημοφιλή άρθρα

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ για νέους δρομείς

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ. Είσαι νέος δρομέας και θέλεις να τρέξεις 5 χιλιόμετρα μέσα σε μερικές εβδομάδες; Το παρακάτω πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για σένα.

Η πάθηση του δρομέα του σαββατοκύριακου (Τενοντίτιδα χηνείου ποδός)

Με αφορμή τον πρόσφατο τραυματισμό μου, ξεκινάει μία νέα ενότητα στο jogging.gr, αυτή των τραυματισμών. Φυσικά και τα άρθρα των τραυματισμών δεν είναι από αυτά που τα διαβάζει κάποιος με ευχαρίστηση. Όμως, προσωπικά τα θεωρώ από τα πιο χρήσιμα

Πρόγραμμα τρεξίματος 10 χιλιομέτρων για νέους δρομείς

Τα 10 χιλιόμετρα είναι μία πολύ δημοφιλής απόσταση για νέους δρομείς, ειδικά για αυτούς που τρέχουν εύκολα τα 5 χιλιόμετρα.

7 ασκήσεις διατάσεων για μετά το τρέξιμο

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι δεν πρέπει με τίποτα να παραλείπουμε τις διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση. Είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Άλλωστε η διάρκεια τους είναι μικρή.

Ροκ μουσική για τρέξιμο

Αν είσαι φαν της ροκ μουσικής και θέλεις μία λίστα μουσικής που να σε παρακινεί και να σε κάνει το τρέξιμο σου ευχάριστο, χρησιμοποίησε την παρακάτω ροκ playlist για τρέξιμο από το spotify.

Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι δύο από τους λιγότερο ακριβούς και εύκολους τρόπους να χάσουμε κιλά, να μειώσουμε το στρες και να βελτιώσουμε γενικά την ποιότητα της ζωής μας.
Για αυτούς που έχουν χρόνια να γυμναστούν καλό είναι πριν αρχίσουν το τρέξιμο να ξεκινήσουν το περπάτημα, έως ότου φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Αν γυμνάζεσαι ή τρέχεις ήδη τακτικά, δε χρειάζεται να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν όμως ξεκινάς τώρα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

Κάνε ιατρικές εξετάσεις
A heart with a stethoscopeΑν είσαι άνω των 40 ετών, ή έχεις οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή άλλα προβλήματα υγείας, δες ένα γιατρό πριν ξεκινήσεις ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης.

Περπάτα πριν τρέξεις
Το περπάτημα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσεις τη φυσική κατάσταση που απαιτείται, ώστε να μπορείς να τρέχεις άνετα χωρίς τραυματισμούς. Το περπάτημα πρέπει να είναι ζωηρό. Όχι τόσο έντονο σαν να κάνεις αγώνα, αλλά ούτε και χαλαρό σαν να κάνεις βόλτα στις βιτρίνες.

Ξεκίνα με μικρές αποστάσεις
Και ανέβασε ρυθμούς και αποστάσεις σιγά σιγά. Ξεκίνα με 15 λεπτά περπάτημα. Αν αισθάνεσαι καλά, ξανακάνε την επόμενη το ίδιο ή πρόσθεσε άλλα 10 λεπτά αν έχεις δυνάμεις. Προσπάθησε να τρέξεις μέχρι 35 λεπτά συνολικά την πρώτη βδομάδα.

Παρακολούθα την πρόοδό σου
Γράψε με λεπτομέρειες για το πόσα λεπτά και τι απόσταση περπάτησες σε κάθε προπόνηση και πώς αισθάνθηκες ενώ ήσουν στο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο χτίζεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, βλέποντας τους χρόνους και τις αποστάσεις που περπάτησες.

Ο σωστός εξοπλισμός είναι σημαντικός
Training shoes and headphonesΠολλοί έχουμε κάνει το λάθος να χρησιμοποιούμε λάθος εξοπλισμό για την προπόνηση. Πόσοι από εμάς δεν έχουν φορέσει παλιά παπούτσια του τένις ή του μπάσκετ για τρέξιμο; Αρκετοί θεωρώ. Τα φθαρμένα ή μη κατάλληλα παπούτσια είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμού. Πήγαινε σε ένα ειδικό κατάστημα αθλητικών και εκεί οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τα παπούτσια που ταιριάζουν στις ανάγκες σου. Δεν υπάρχουν μαγικά παπούτσια που θα σε κάνουν να τρέχεις ευκολότερα ή γρηγορότερα. Αντιθέτως, υπάρχουν ακατάλληλα παπούτσια που θα καταστρέψουν την προπόνησή σου. Για αυτό τα κριτήρια επιλογής παπουτσιών δεν πρέπει να είναι η τιμή, η εμφάνιση και οι μεγάλες υποσχέσεις της διαφήμισης ή του υπαλλήλου του καταστήματος.

Δες πως επιλέγουμε παπούτσια τρεξίματος

Βρες τον χρόνο
Bunte Terminkalender/ HΚαθιέρωσε μια ρουτίνα προπόνησης που να ταιριάζει καλά στο ρυθμό της καθημερινής ζωής σου. Βρες την ώρα της ημέρας που το τρέξιμο θα είναι αδιαπραγμάτευτο. Για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι το πρώτο πράγμα το πρωί, για άλλους είναι το απόγευμα. Και το σημαντικό είναι ο χρόνος που εξασφάλισες για το τρέξιμο να μην σου καταστρέφει το επαγγελματικό ή το οικογενειακό σου πρόγραμμα. Αν κάνεις τις προπονήσεις σου το πρωί με το άγχος πως θα αργήσεις, τότε δεν ευχαριστιέσαι το τρέξιμο και αρχίζει να μοιάζει σαν τιμωρία.

Διατροφή για απώλεια βάρους
weight care, bathroom scale close up. dietingΘέλεις να χάσεις και κάποια κιλάκια καθώς προπονείσαι; Για να γίνει αυτό, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να μειώσεις τις θερμίδες που παίρνεις με την διατροφή σου ενισχύοντας παράλληλα την καύση θερμίδων μέσω της τακτικής προπόνησης. Αλλά προσοχή. Απέφυγε να μειώσεις απότομα την πρόσληψη θερμίδων. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν κατακόρυφα τα επίπεδα ενέργειάς σου. Αντ ‘αυτού, προσπάθησε να καταναλώνεις 300 θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Μαζί με τις άλλες θερμίδες που καις μέσω της άσκησης, μπορείς να περιμένεις ότι θα χάσεις μισό κιλό έως 1 κιλό ανά εβδομάδα.

Ακολούθησε ένα πρόγραμμα προπόνησης
Ακολούθησε ένα πρόγραμμα προπόνησης ακόμα και αν αισθάνεσαι ότι δεν το χρειάζεσαι. Θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου και να αποφύγεις τους τραυματισμούς. Άλλωστε στόχοι χωρίς πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα παραμένουν απλά ευχές.
Δες το πρόγραμμα για να ξεκινήσεις το περπάτημα.

Από runnersworld.com

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ