16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤρέξιμο για απώλεια βάρουςΑπώλεια βάρους: Μύθοι και αλήθειες

Απώλεια βάρους: Μύθοι και αλήθειες

Δημοφιλή άρθρα

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ για νέους δρομείς

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ. Είσαι νέος δρομέας και θέλεις να τρέξεις 5 χιλιόμετρα μέσα σε μερικές εβδομάδες; Το παρακάτω πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για σένα.

Η πάθηση του δρομέα του σαββατοκύριακου (Τενοντίτιδα χηνείου ποδός)

Με αφορμή τον πρόσφατο τραυματισμό μου, ξεκινάει μία νέα ενότητα στο jogging.gr, αυτή των τραυματισμών. Φυσικά και τα άρθρα των τραυματισμών δεν είναι από αυτά που τα διαβάζει κάποιος με ευχαρίστηση. Όμως, προσωπικά τα θεωρώ από τα πιο χρήσιμα

Πρόγραμμα τρεξίματος 10 χιλιομέτρων για νέους δρομείς

Τα 10 χιλιόμετρα είναι μία πολύ δημοφιλής απόσταση για νέους δρομείς, ειδικά για αυτούς που τρέχουν εύκολα τα 5 χιλιόμετρα.

7 ασκήσεις διατάσεων για μετά το τρέξιμο

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι δεν πρέπει με τίποτα να παραλείπουμε τις διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση. Είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Άλλωστε η διάρκεια τους είναι μικρή.

Ροκ μουσική για τρέξιμο

Αν είσαι φαν της ροκ μουσικής και θέλεις μία λίστα μουσικής που να σε παρακινεί και να σε κάνει το τρέξιμο σου ευχάριστο, χρησιμοποίησε την παρακάτω ροκ playlist για τρέξιμο από το spotify.

Θέλεις να χάσεις βάρος αλλά έχεις μπερδευτεί γιατί ακούς και διαβάζεις πολλές και αντικρουόμενες συμβουλές; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις τι είναι αλήθεια και τι μύθος για μερικά από αυτά.

Τελείωσε το καλοκαίρι και γυρίσαμε στην καθημερινή μας ζωή με μερικά κιλά επιπλέον. Για να χάσουμε αυτά τα κιλά, εκτός από το τρέξιμο, θέλουμε να αλλάξουμε και μερικά πράγματα στη διατροφή μας. Αλλά ακούμε και διαβάζουμε τόσα πολλά και αντικρουόμενα πράγματα που έχουμε μπερδευτεί.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε κάποια από αυτά.

Μύθος 1: Τέρμα τα επιδόρπια

Οι περισσότεροι από εμάς που θέλουμε να χάσουμε βάρος, υποθέτουμε ότι πρέπει να κόψουμε το επιδόρπιο. Όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά μπορούμε να έχουμε επιδόρπιο ακόμα και στο πρωινό. Μία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όσοι έτρωγαν ένα πρωινό 600 θερμίδων πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και περιελάμβανε επιδόρπιο, όπως σοκολάτα ή παγωτό, έχασαν περισσότερο βάρος σε διάστημα τεσσάρων μηνών (και δεν ξαναπήραν τα κιλά που χάσανε τους επόμενους τέσσερις μήνες) από αυτούς που έτρωγαν πρωινό χαμηλό σε υδατάνθρακες.
Τι πρέπει να κάνουμε: Πρέπει να τρώμε ένα πλούσιο πρωινό (600 θερμίδων) σε φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες. Και να θέλουμε, τρώμε και ένα επιδόρπιο. Το επιδόρπιο δεν πρέπει να είναι φυσικά κάποια βόμβα από θερμίδες, όπως μάφιν σοκολάτας. Αντ ‘αυτού, μπορούμε να φάμε ένα σέικ γιαουρτιού και μπανάνας ή μία μικρή σοκολάτα.

Μύθος 2: οι φυτικές ίνες μας κρατάνε χορτάτους

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν και συγκρατούν περισσότερο νερό. Αυτός είναι ο λόγος που αισθανόμαστε χορτάτοι, κάτι φυσικά που βοηθάει στην απώλεια βάρους. Πολλές εταιρίες παρασκευής τροφίμων προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν αυτό, και προσθέτουν φυτικές ίνες σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και σε γιαούρτια. Όμως έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα δείχνει ότι όσοι αντικατέστησαν 2 γεύματα τους την ημέρα με σνακ που περιείχαν 10 γραμμάρια σε φυτικές ίνες αισθάνονταν φούσκωμα, ενώ το αίσθημα της πείνας παραμένει το ίδιο.
Τι πρέπει να κάνουμε: Για να καταστείλουμε την πείνα μας, πρέπει να τρώμε τα φυσικά τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα έχουν λιγότερες θερμίδες και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι μας από τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φυτικές ίνες.

Μύθος 3: πρέπει να κόψουμε όλες τις λιπαρά τροφές

Οι τροφές με λιπαρά είναι πλούσιες σε θερμίδες. Έτσι λογικό ακούγεται το ότι αν καταναλώνουμε λιγότερα λιπαρά, θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Όμως, μερικές φορές, η μεγάλη μείωση της πρόσληψης λιπαρών τροφών μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε λίπος για πολλούς λόγους. Το λίπος λειτουργεί σαν μια σημαντική πηγή καυσίμου για την άσκηση. Εάν δεν καταναλώνουμε αρκετό, το σώμα μας θα κάψει μυς. Αφήστε που συνήθως όταν η διατροφή μας είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά, αναζητούμε και βρίσκουμε άλλες ευχάριστες γεύσεις, όπως τη ζάχαρη για παράδειγμα.
Τι πρέπει να κάνουμε: Το 30 τοις εκατό των θερμίδων μας πρέπει να προέρχονται από το λίπος που τρώμε – και τα δύο τρίτα αυτών των τροφών πρέπει να είναι τα υγιή ακόρεστα είδη όπως ξηρούς καρπούς, τα έλαια, τα ψάρια, τα αυγά, και τα αβοκάντο.

Μύθος 4: πρέπει να προσθέσουμε μεγαλύτερες διαδρομές στις προπονήσεις μας

Πολλοί δρομείς θεωρούν ότι πρέπει να τρέχουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να χάσουν τα περιττά κιλά. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 διαπίστωσε ότι αυτό δεν είναι σωστό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές είχαν υπέρβαρους συμμετέχοντες που κάποιοι έκαναν 30λεπτες προπονήσεις και κάποιοι 60λεπτες προπονήσεις. Παραδόξως, όσοι ασκούνταν λιγότερο έχασαν περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια της 13ης εβδομάδας της μελέτης. Ποια είναι η παγίδα; Η ομάδα με τις 60λεπτες προπονήσεις κατέληξαν να τρώνε περισσότερο όλη την ημέρα από την ομάδα με τις 30λεπτες. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο περισσότερο το αντιστάθμιζαν με φαγητό.
Τι πρέπει να κάνουμε: το τρέξιμο είναι καλό, αλλά δεν πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερο εξαιτίας του. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας τις μέρες που έχουμε προπόνηση. Οι νέοι δρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουν με στις προπονήσεις για να δουν τα κιλά τους να μειώνονται.

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ